Відібрало мову. Національна комісія зі стандартів державної мови приховує результати роботи

17:01 10 березня 2024 р.

Юлія Чернобров

Юлія Чернобров

Не оприлюднюють також у комісії звіти про використання бюджетних коштів.

DailyLviv.com публікує два березневі офіційні повідомлення Національної комісії зі стандартів державної мови, в яких прихована від громадськості всіляка конкретна інформація що роботи цієї інституції. Державні чиновниці обмежуються скріншотами однієї сторінки відео чи презентації.

Перше повідомлення. "5 березня 2024 року голова Національної комісії зі стандартів державної мови Юлія Чернобров і членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Данута Мазурик взяли участь у засіданні підкомітету з питань деколонізації Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України. 

На засіданні розглядалися питання зміни назв населених пунктів Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької областей на виконання норм Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». 

Під час засідання було представлено позицію Національної комісії зі стандартів державної мови щодо відповідності запропонованих назв чинним нормам української мови".

Ця позиція Національної комісії зі стандартів державної мови не розкрита у повідомленні на офіційному сайті. Простіше кажучи, прихована від публічності. 

Друге повідомлення на сайті - аналогічне за суттю. "5 березня 2024 року відбувся публічний звіт голови Національної комісії зі стандартів державної мови за 2023 рік.

У своєму виступі Юлія Чернобров окреслила основні завдання Національної комісії зі стандартів державної мови, напрямки діяльності та проблемні питання.

2023 рік став ще одним кроком у становленні Комісії як одного з визначальних органів влади в реалізації державної мовної політики.

Комісія розвиває і розширює співпрацю з провідними науковими та освітніми установами у царині напрацювання стандартів державної мови, проводить заходи популяризації української мови.

Під час виступу голова Комісії наголосила на постійній увазі до звернень громадян, організації проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, опрацюванні стандартів української мови як іноземної. Також було окреслено основні завдання, над якими Комісія працюватиме у 2024 році.

Національна комісія зі стандартів державної мови дякує всім громадянам, представникам наукових та освітніх установ, які долучилися до обговорення публічного звіту, поставили питання".

Жодної конкретики про роботу голови комісії не повідомлено. Звіт голови на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови не оприлюднено. 

Що і від кого приховують у комісії? Чого й кого бояться на державній службі? Так багато зробили, що не переповісти, чи так мало, що не описати?

До речі, рубрика "Звіти про використання бюджетних коштів" на сайті комісії також цілком порожня. 

Відібрало мову.

Свою "державну втаємниченість" голова і членкиня комісії перенесли також і в соціальну мережу  Фейсбук.

До речі, Комітет держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, який очолює народна депутатка від фракції "Слуга народу" Олена Шуляк, також жодним словом не згадав про обговорення питань деколонізації України. Нагадаємо, що в грудні 2023 року Олену Шуляк переобрали головою партії "Слуга народу". Інших охочих на цю посаду не було.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів