У Львівській і ще п'яти областях завищили вартість будівництва житла для ВПО, яке споруджують за кошти ЄС

19:11 26 березня 2024 р.

Фото до новини

Фахівці Бюро економічної безпеки дослідили шість проєктів на 2,6 млрд грн.

Про це інформує БЕБ, пише DailyLviv.com.

Аналітики Бюро економічної безпеки України виявили ризик неефективного використання коштів міжнародної технічної допомоги, що були виділені для реалізації програми «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні». 

Програма передбачає будівництво та відновлення інфраструктурних об’єктів в 6 областях України. Загалом фахівці Бюро дослідили 6 проєктів на 2,6 млрд грн. 

В результаті аналітичної роботи працівники БЕБ скерували рекомендації до органів місцевого самоврядування у Волинській, Житомирській, Київській, Львівській Рівненській та Чернівецькій областях. 

У листах аналітики звернули увагу розпорядників коштів на виявлені порушення: завищення вартості будівельних робіт, укладання прямих договорів на закупівлю робіт, товарів та послуг та не передбачення у планах закупівель проведення оздоблювальних робіт та меблювання приміщень.

Завдяки рекомендаціям БЕБ та контролю за ефективністю використання коштів міжнародної технічної допомоги наразі в більшості регіонів переглянута проєктно-кошторисна документація та майже вдвічі  збільшена площа забудови. 

Наприклад, в одній з областей багатоквартирний будинок планували збудувати площею 4 000 м2, розрахунковою вартістю 1,2 тис. євро за 1 м2. Однак після направлених рекомендацій загальна запланована площа будинку збільшилась до 6 142 м2, а вартість квадратного метра зменшилась до 450 євро.

Триває робота щодо аналізу інших проєктів, повʼязаних з використанням як бюджетних коштів, так і коштів Європейського союзу, що виділяються на відбудову країни. Зокрема аналітики Бюро економічної безпеки перевіряють програми із загальною кошторисною вартістю 108,8 млн євро.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів