У двох ветклініках Львова запроваджено карантин через сказ собаки

14:11 9 березня 2024 р.

Фото до новини

Всім ветеринарним клінікам, які провадять ветеринарну практику на території Львівської МТГ, заборонено приймання тварин та будь-які маніпуляції (окрім вакцинації проти сказу) без вакцинації тварин проти сказу.

Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області, пише DailyLviv.com

Як розповіли у Держпродспоживслужбі, 25 лютого домашня тварина – собака породи Хаскі зі симптомами: блювота впродовж 5-ти днів після приймання їжі, утруднене ковтання та згодом повна відмова від їжі, була доставлена власником з м.Старий Самбір у м.Львів для встановлення діагнозу та проведення лікування.

З 25 лютого до 29 лютого тварина перебувала на лікуванні у двох приватних ветеринарних клініках «Євровет» (м. Львів, вул. Яблонської, буд.8 та «Алден-Вет» (м. Львів, вул. Кульпарківська, буд.160). 29 лютого близько 23:00 собака загинув у приміщенні ветеринарної клініки «Алден-Вет». Спеціалісти клініки зробили експрес-тестування на сказ та отримали позитивний результат дослідження.

1 березня труп тварини власник доставив до Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини, звідки відповідно до супровідного документа, труп собаки було доставлено до Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на сказ. Згідно зі Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби при дослідженні методом РІФ фіксованих мазків-відбитків з головного мозку собаки виявлено специфічні свічення характерні для вірусу сказу.

Читайте також: Убив скажену лисицю на власному подвір'ї у Медвежі: НП на Львівщині

На територіях зазначених ветеринарних клінік, в яких собака перебувала на стаціонарному лікуванні, проведено вимушену дезінфекцію розчином хлору 3%, Праймдезим, Дезірекс та Бланідас 300.

З персоналом клінік проведено інструктаж з охорони праці у випадках підозри захворювання на сказ та рекомендовано пройти курс постконтактної антирабічної вакцинації. Всі контактні особи за згодою були скеровані на антирабічну постконтактну вакцинацію. Процес антирабічної постконтактної вакцинації персоналу клініки перебуває під контролем ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Території приватних ветеринарних клінік: «Євровет» та «Алден-Вет»  оголошено неблагополучними щодо сказу тварин та запроваджено карантинні обмеження до проведення засідання місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Львівської міської ради.

Відповідно до протоколу засідання місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії від 6.03.2024 №3, з 6 березня 2024 року запроваджені карантинні обмеження на територіях приватних ветеринарних клінік «Євровет» та «Алден-Вет».

Читайте також: Селянин у полі на Львівщині спіймав борсука, який виявився скаженим

Карантинні обмеження по сказу будуть скасовані через два місяці з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом та діючою Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. 

Також затверджено план заходів щодо ліквідації захворювання на сказ тварини на території Львівської міської територіальної громади, відповідно до якого всім ветеринарним клінікам, які провадять ветеринарну практику на території Львівської МТГ, заборонено приймання тварин та будь-які маніпуляції (окрім вакцинації проти сказу) без вакцинації тварин проти сказу.

Спеціалісти Львівського районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» встановлюють коло осіб, які контактували із зараженою на сказ собакою. 

Працівники приватних ветеринарних клінік «Євровет» та «Алден-Вет», які контактували із собакою, проходять курс постконтактної імунізації проти сказу.

Нагадаємо, Львівщина провалила план з імунізації диких тварин.

Читайте такожНа Львівщині фіксують ріст сказу серед тварин

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів