ВР передала законопроекти про недоторканність нардепів до Конституційного Суду

14:30 19 жовтня 2017 р.

Конституційний Суд

Конституційний Суд
Фото: wikimedia.org

За прийняття проектів постанов 7203/П та 6773/П проголосували, відповідно, 336 та 328 парламентарів при мінімально необхідних 226.

Верховна Рада включила до порядку денного та направила до Конституційного Суду для оцінки законопроекти №7203 Президента України та №6773 групи депутатів щодо обмеження недоторканості народних депутатів. За прийняття проектів постанов 7203/П  та 6773/П проголосувало відповідно 336 та 328 парламентарів при мінімально необхідних 226.

Президентським законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Разом із тим пропонується зберегти «індемнітет» – народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року. Депутатським законопроектом пропонується також виключити частини першу, третю статті 80 Конституції, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності і залишити частину 2 цієї статті щодо «індемнітету». Разом із тим, на відміну, від президентського законопроекту, проект депутатів передбачає набрання чинності законом з дня, наступного за днем його опублікування.

Стаття 157 Основного Закону забороняє вносити зміни в Конституцію, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, й забороняє вносити зміни в умовах воєнного або надзвичайного стану. 158 стаття передбачає, що законопроект щодо зміни Конституції може бути поданий до Верховної Ради не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо іншого законопроекту про внесення змін до Конституції, але якщо  останній не був остаточно прийнятий. Окрім того, за цією статтею парламент протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції. 

За Конституцією законопроект про внесення змін до Основного Закону, крім розділів I «Загальні засади», III «Вибори. Референдум» і XIII «Внесення змін до Конституції України», попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради України, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу ВР.

Про це повідомили сьогодні, 19 жовтня, в агенції Укрінформ, де також нагадали: «Зі 17 жовтня під стінами Верховної Ради проходить акція, організована кількома політичними силами і громадськими організаціями. Активісти вимагають від парламенту скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство, зробивши партійні списки відкритими, а також створити Антикорупційний суд. На вимогу мітингувальників керівники фракцій на погоджувальній раді 17 жовтня вирішили розглянути в четвер законопроекти щодо скасування депутатської недоторканості і законопроекти щодо зміни виборчої системи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів