Велика Британія не повинна виключати введення військ в Україну

16:26 11 травня 2024 р.

Фото до новини

Європейські сили можуть бути змушені втрутитися в Україну, якщо вона не зможе зупинити російську агресію.

Велика Британія не повинна виключати введення військ в Україну, але разом з Францією застосовувати "стратегічну невизначеність", – пише Кейр Джайлз, експерт Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House) в Лондоні, на сайті аналітичного центру. Переклад цієї публікації опублікувала агенція PAP, пише DailyLviv.com.

Попри ядерні погрози Путіна, Велика Британія не може схилитися перед Росією, це було б найгіршим вибором, – зазначає Джайлз у своєму вступі і нагадує, що Кремль нещодавно відреагував погрозами на заяву голови британської дипломатії Девіда Кемерона про те, що Україна має право використовувати зброю, надану Великою Британією, для атак на Росію.

Москва влаштувала дипломатичний і ядерний театр: британського посла викликали до російського МЗС і оголосили про проведення найближчим часом маневрів зі застосуванням тактичної ядерної зброї. На жаль, – оцінює експерт, – невдовзі після цього Кемерон оголосив, що відтепер британська допомога Києву полягатиме переважно у фінансовій підтримці, оскільки вони вичерпали свої можливості щодо надання зброї. Гірше того, він виключив можливість відправки західних військ в Україну.

Президент Франції Еммануель Макрон неодноразово попереджав, що європейські сили можуть бути змушені втрутитися в Україну, якщо вона не зможе зупинити російську агресію. "Для Росії розуміння такого послання є принципово важливим, адже останнє, чого хоче Москва, – це відкрите зіткнення з країнами НАТО", – підкреслює Джайлз.

Тому "немає сенсу публічно виключати західну військову присутність в Україні, незалежно від того, чи є така пропозиція реалістичною для деяких країн НАТО". Коли західні політики так діють, вони зміцнюють віру Путіна в те, що він може продовжувати вести війну, не боячись наслідків. "Європейські лідери (...) повинні наслідувати приклад Макрона і зберігати "стратегічну невизначеність" (тобто не говорити ворогу того, чого ви точно не будете робити)" – пояснює експерт.

Розглядаючи питання про те, як далеко можна зайти в допомозі Києву, "фундаментальне питання залишається незмінним: чи хоче Європа стримувати Росію в Україні, чи дозволити московській анексійній війні просунутися далі на захід, щоб забрати нові жертви", – підсумовує Джайлз.

На початку травня в інтерв'ю британському тижневику Economist Макрон повторив, що якщо росіяни прорвуть лінію фронту і Київ попросить про допомогу, "ми повинні поставити собі питання про відправку західних військ в Україну".

Вперше президент Франції згадав про таку можливість у лютому і тоді, після зустрічі з главами європейських держав та урядів, заявив, що перемога над Росією є необхідною для гарантування безпеки в Європі. Він додав, що в майбутньому не можна виключати відправку західних сухопутних військ в Україну. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів