1 червня в учасників АТО та малозабезпечених у Львові заберуть безкоштовні стоматпослуги, – майор

13:56 23 травня 2017 р.

Фото до новини

Сьогодні у Галицькому районному суді Львова відбудеться перше судове засідання щодо забезпечення позову профспілкової організації 5-ї стоматологічної поліклініки на призупинення Ухвали міської ради про припинення діяльності державних комунальних стоматологічних поліклінік. Завтра таке ж засідання відбудеться щодо забезпечення повозу профспілки 3-ї стоматологічної поліклініки.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 23 травня, під час прес-конференції на тему «Учасники АТО і соціально незахищені - проти ліквідації державно-комунальних стоматологічних поліклінік», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив завідувач відділу комунальної стоматологічної поліклініки №3 м. Львова, майор медичної служби Олександр Бурій.

Нагадаємо, що сесія Львівської міської ради ухвалою від 09.02.2017 №1481 постановила перевести комунальні стоматологічні поліклініки на госпрозрахунок. Це, на думку працівників поліклінік, позбавить малозабезпечених осіб, учасників АТО та членів їхніх родин безкоштовного лікування. І станеться це вже 1 червня, тобто за тиждень.

- З 1 червня ліквідаційна комісія розпочне незворотні процеси, тобто ліквідує наші поліклініки. У нас таке враження, що міська влада не реформувати стоматологію хоче, а знищити та продати майно, - вважає він.

Про умови роботи та тиск, яких зараз зазнають лікарі, що працюють у цих поліклініках, розповіла лікар-стоматолог 5-ї стоматполіклініки Ніна Коневська.

- У нас померла санітарка. 9 травня я з нею розмовляла, вона плакала, у неї чоловік потребує допомоги, інших доходів немає. Вона переживала, за що буде жити, бо їй повідомили, що з 1 червня її скорочено. А вранці я приходжу на роботу і чую, що вона померла.

Інша лікарка від хвилювань та високого тиску зомліла. Я півстоліття працюю, а такого ставлення до людей не пам’ятаю, - каже лікар.
Постраждають від вищезгаданої ухвали і малозабезпечені громадяни. За словами львів’янки Юлії Рижової, яка доглядає неповносправну маму, до них додому, за потреби, завжди приїжджають лікарі.

- Напевно ніхто не знає, що стоматологи з цих поліклінік приїжджають додому до людей, які не можуть самі дістатися до поліклініки. Надають дуже якісні послуги. І ми за це не платимо ні копійки, - Юлія Рижова не уявляє, що будуть робити пацієнти з 1 червня.

Також нагадаємо, що профспілкові організації стоматологічних комунальних поліклінік зверталися до Національна служба посередництва і примирення, яка визнала рішення Львівської міської ради про ліквідацію державної стоматологічної служби у Львові незаконним. Проте представники міськради відмовилися підписувати рішення про примирення.

- Ми звернулися до поліції і там відкрили кримінальну справу про скоєння злочину, - каже Олександр Бурій.

Наразі стоматологи комунальних поліклінік не планують здаватися.

- Якщо суди не призупинять ухвалу міськради, то лікарі-стоматологи обіцяють провести спочатку одноденний страйк. А потім – безстроковий. Ми будемо приймати тільки пацієнтів з гострими болями. Іншим – відмовлятимемо, - попередив завідувач відділу комунальної стоматологічної поліклініки №3 м. Львова Олександр Бурій.

Він вважає, що стоматологи використали всі можливі законні методи захисту своїх прав. Олександр Бурій висловив жаль, що не зможе більше лікувати своїх бойових товаришів-атовців. Тому що коштів на якісні матеріали лікарям уже не надають, а лікувати тим, чим лікували у 60-х роках минулого століття, він не хоче.

- Тих учасників бойових дій, які вже демобілізовані, у госпіталі вже не приймають. Коли ми спитали міську владу, куди їм звертатися, то нам відповіли: «До комунальних стоматологічних поліклінік». Але і їх з 1 червня ліквідують, - каже вдома загиблого атовця Юлія Лущик.

Із приватних стоматологів Львова тільки один погодився приймати учасників бойових дій безкоштовно.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів