На Львівщині – 4590 донорів

11:40 14 червня 2018 р.

Фото до новини


Фото: blog.vovando.com

В облдержадміністрації запевнили: «Станом на сьогодні з початку 2018 року на Львівщині донорами стали 4590 людей».

У прес-службі Львівської ОДА повідомили в четвер, 14 червня: «У травні 2005 року, в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові та постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини».

«Всесвітній день донора крові координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові. За статистикою ВООЗ, кожній третій людині у світі хоча б раз у житті потрібне переливання крові», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Тема кампанії 2018 року – донорство крові як акт солідарності. Вона передбачає такі загальнолюдські цінності як альтруїзм, повага, співчуття і доброта, закладені в основу принципу добровільного безкоштовного донорства крові. Лозунгом цьогорічного Дня стали слова: «Подумай про інших. Здай кров. Поділись життям», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Донором крові може стати кожен охочий віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кілограмів. За один раз донор може здати близько 450 мілілітрів. Осіб, котрі мають вагу менше, ніж 50 кілограмів або ж мають зріст нижче 150 сантиметрів у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог. Здавати кров рекомендують не частіше, ніж раз на 60 днів.Донорами не можуть бути особи — носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, інших важких інфекцій, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступеню, ішемічну хворобу серця, атеросклероз», – повідомили також в облдержадміністрації.

«За даними експерта департаменту охорони здоров’я з трансфузіології, головного лікаря Львівського обласного центру служби крові Ярослава Дяківа, станом на сьогодні з початку 2018 року на Львівщині донорами стали 4590 осіб, 520 з них – це донори-волонтери. З початку року заготовлено 320 доз тромбоконцентрату», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Щодня у Львівському обласному центрі служби крові здають кров близько 40-50 людей. Ті, хто бажають стати донорами, можуть здати кров у Львівському обласному центрі служби крові на вулиці Пекарській, 65», – поінформували також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів