Медиків Львова відправлять у неоплачувані відпустки, бо міська влада програє суд стоматологам

13:27 25 травня 2017 р.

Фрагмент ухвали Галицького районного суду м.Львова.

Фрагмент ухвали Галицького районного суду м.Львова.

Галицький районний суд зупинив дію ухвали Львівської міськради від 9 лютого 2017 року про перетворення комунальних стоматологічних поліклінік Львова у комунальні некомерційні підприємства.

Суд на своєму засіданні 22 травня погодився з позивачем про те,  що внаслідок лютневої ухвали міськради постала очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та  інтересам людей (читайте – пацієнтів), а також є очевидні ознаки протиправності рішення, дій і бездіяльності місцевих органів. 

Нагадаємо, що взимку міськрада Львова вирішила ліквідувати комунальні стоматологічні поліклініки, звільнити всіх працівників з теперішніх посад і після цього змусити їх по-новому працювати за принципом приватних стоматологів – отримувати кошти лише від пацієнтів і самим закуповувати обладнання та матеріали для надання стоматологічних послуг. Іншими словами – з 1 червня 2017 року, за логікою міськради, безоплатна стоматологічна допомога у Львові фактично мала щезнути або ж надаватися лише маловитратними матеріалами. Стоматологи не погодилися з цим вердиктом депутатів, наголошуючи на тому, що від такої “реформи” насамперед постраждають малозабезпечені верстви населення, право на безкоштовне лікування яких забезпечене законом. 

Компромісного рішення, яке би врахувало інтереси всіх сторін конфлікту, у діалозі міської влади і представників комунальних стоматологічних поліклінік Львова впродовж кількох місяців не вдалося досягти, тому медики звернулися до Національної служби посередництва і примирення, яка визнала незаконним рішення Львівської міської ради про ліквідацію державної стоматологічної служби у Львові. Однак представники міськради відмовилися підписувати таке рішення про примирення. Після цього стоматологи звернулися за захистом до суду першої інстанції, який став на бік лікарів і пацієнтів. Чиновники міськради зобов’язані виконувати рішення суду, доки воно не буде розглянуте за апеляцією, яку, вочевидь, міська влада подаватиме.  

Як повідомив «Щоденному Львову» завідувач відділу комунальної стоматологічної поліклініки №3 м. Львова, майор медичної служби Олександр Бурій, службовці міськради вдалися до прихованого тиску на працівників стоматполіклінік

- У день, коли був суд, я був на роботі, якраз приймав пацієнта. Відчинилися двері, зазирнула незнайома мені особа і сказала: «Ага, ви на робочому місці». Я не зрозумів до чого це і продовжив лікувати пацієнта. А за кілька хвилин мені пояснили, що у клініці - величезна комісія. Вони перевіряли дотримання трудової дисципліни. Наразі склали протокол на головного лікаря та його заступника з економічної частини, нібито о 9.10 їх не було у своїх кабінетах. Насправді, вони були на території, у нас якраз обрізали дерева, то ж вони оглядали ці роботи, - розповідає Олександр Бурій, який активно публічно виступає проти лютневого рішення міськради.  

На його думку, комісія мала на меті "спіймати і покарати" тих, хто пішов на засідання суду в робочий час. 

- Але на суд пішли ті, хто працював цього дня у другу зміну і ще четверо осіб написали на цей день заяви на відпустку за власний рахунок. Я думаю, що комісія має завдання знайти приводи, щоб звільнити головного лікаря з посади за прогули. Іншого засобу тиску на нас у них вже нема, - вважає Олександр Бурій

За інформацією “ЩЛ”, адміністрації міських комунальних поліклінік (не стоматологічних) тепер настирливо пропонують– добровільно-примусово – всім лікарям подати заяви про відпустки за власний рахунок – на строк від 15 до 30 днів. Пояснюють цю вимушену пропозицію тим, що – цитуємо інсайдерське джерело: “Зуб (Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР – “ЩЛ) програв суд стоматологам, а для них уже ні Львів, ні Київ не закладали фонд зарплати, тому тепер треба терміново знайти ці гроші для них”. 

Наразі для медіа не поширено офіційних коментарів управління охорони здоров’я Львівської міської ради щодо ситуації, яка склалася після ухвали Галицького районного суду м.Львова. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів