Видавництво «Човен» представило у Львові свою першу книгу

15:25 26 травня 2017 р.

Фото до новини


Фото: moemisto.ua

Під час п’ятого львівського медіа форуму відбулася презентація нового видавництво «Човен», яке спеціалізуватиметься на репортажній та документальній літературі.

Про це повідомили сьогодні, 26 травня, у Львівській міськраді, де також поінформували: «Цього року за ініціативи Львівського медіафоруму та Школи журналістики УКУ вперше українською було видано книгу польської репортерки Катажини Квятковської-Москалевич. Збірка репортажів «Вбити дракона. Українські революції» розповідає про Україну від Майдану 2004 року до початку війни на Донбасі. Ця книга стала експериментальним проектом, а сьогодні було оголошено концепцію нового видавництва».

Головна редакторка видавництва «Човен» Олеся Яремчук розповіла під час презентації: «Експеримент показав, що треба рухатися далі, тому ми оголошуємо про створення нового видавництва. Ми називаємо його «Човен». Човен, в якому ми можемо плисти у водах інформації і досягати нових континентів. Як Васко да Гама до Індії, Христофор Колумб до Америки, як Марко Поло до Азії. Не Ноїв Ковчег, не біблійне судно, не Арго – лише маленька козацька чайка, у якій, втім, є все для довгої дороги. Ми створюємо наш «Човен», аби відкривати горизонти попереду, цілі материки культур та історій. Історій держав, історій людини». 

«Видавництво «Човен» спеціалізуватиметься на репортажній та документальній літературі та працюватиме у кількох напрямках, публікуючи художній репортаж та есеїстку, біографічну та історичну літературу, книги про медіа та науку. Окрім перекладної літератури, «Човен» також працюватиме із текстами українських авторів», – поінформували також у міськраді.

А Олеся Яремчук зазначила: «Зараз видання документальної літератури та якісних репортажних книг є важливим для українського суспільства. Художній репортаж допомагає долати кордони географічні, історичні, ментальні, бар’єри стереотипів та упереджень. Статистика каже, що три чверті мешканців нашої країни ніколи не виїжджали за межі своєї батьківщини. Ми ставимо собі за велику мету розповідати українцям про світ та допомагати долати кордони – і внутрішні, і зовнішні».

Про це повідомили сьогодні, 26 травня, в прес-службі Львівської міськради, де також анонсували: «Перші проекти видавництво планує реалізувати вже цьогоріч – до «Форуму видавців» у Львові, а також здивувати учаcників «Lviv Media Forum 2018».

У Львівській міськраді повідомили також невдовзі: «На другий день V «Lviv Media Forum» видавництво Львівського медіафоруму спільно із Школою журналістики УКУ презентували український переклад збірки репортажів польської журналістки та письменниці Катажини Квятковської-Москалевич «Вбити дракона. Українські революції». Презентація відбулась у форматі «public talk» авторки та викладача Школи журналістики УКУ Отара Довженка».

Автор передмови до книги ф медіаексперт, Отар Довженко розповів сказав під час презентації: Польська школа художнього репортажу є однією із найлегендарніших у Польщі. Книга складається із репортажних текстів, це так звана література факту. Тут описаний період двох українських революцій – від Помаранчевої до Революції гідності».

«У книжці зібрані художні репортажі про Україну від Майдану 2004 року до початку війни на Донбасі. Авторка добре знайома із пострадянськими реаліями – довго жила в Україні, Білорусії і Росії», – поінформували також у міськраді.

Натомість Катажина Квятковська-Москалевич запевнила: «Я розумію українських людей і події, що тут відбуваються. Саме тому мені було легше писати цю книгу. Однак, щоб побудувати для себе внутрішню картину, я зібрала сотні історій. Не всі вони увійшли в книгу, але вони є у мене в комп’ютері, на світлинах і в голові».

«Українською мовою текст переклав Андрій Бондар, а на обкладинці – графіка Олекси Манна. Видання здійснене за фінансової підтримки «MyMedia», – повідомили також сьогодні, 26 травня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів