Українці й німці спільно реставрують монастир у Львові

13:50 24 липня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Фасади будинку №10 на вулиці Лесі Українки відреставрують за близько 1,2 млн. гривень.

У Львівській міськраді повідомили сьогодні, 24 липня: «У рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», молоді реставратори каменю з України та Німеччини спільно працюють над відновленням цоколя колишнього монастиря вірменських бенедиктином на вулиці Лесі Українки, 10».

Керівник проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Юрген Лембке розповів: «Це проект обміну каменярами і скульпторами по каменю між Німеччиною і Україною. Молоді люди з цих країн мають можливість працювати на одному об’єкті в плані реставрації каменів цоколю. Хочу наголосити, що тут об’єднано багато різних цілей. Звичайно, що першочергово ми займаємося реставрацією, наданням відповідних знань, проводимо тренінги і семінари. Однак, маємо тут ще аспект міжкультурного обміну. Тут формуються дружні зв’язки, пізнаються наші держави, пізнаються культури».

У міськраді також поінформували: «У проекті зі сторони Німеччини задіяні учні-ремісники, які отримують фах каменяра, зі сторони України – студенти з коледжу Івана Труша».

Реставраторр каменю, експерт «GIZ» Дірк Брюггеманн-Булгаков, наголосив: «Як німецька, так і українська сторони отримують найбільшу користь від практичних занять. Таким чином ми виконуємо не лише ремонт будівель, а й проводимо тренінги для обох сторін проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

У період радянського союзу, впродовж цілих десятиліть про профільовані каменярські прилади забули. Внаслідок цього зникла реміснича професія каменяра. І ми, на основі роботи «GIZ», намагаємось відродити правильне використання профінструменту та відродити професію каменяра». 

У міськраді також нагадали: «Роботи з реставрації фасадів будинку №10 на вулиці Лесі Українки – колишньому монастирі вірменських бенедиктинок. Розпочалися у 2016 році. Реставрацію каменя цоколя виконують українські і німецькі фахівці за проектом «Муніципальний розвиток і оновлення старої частини Львова» («GIZ») та у співпраці з фондом Евенгарда Шьока. З міського бюджету на реставрацію трьох фасадів спрямували близько 1,2 млн. гривень. Виконує роботи ПП «Ренесанс». Завершення реставраційних робіт планують у 2017 році».

Про це повідомили сьогодні, 24 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів