У Львові представили конкурсні проекти пам’ятника бійцям Листопадового Чину

15:30 20 червня 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У середу, 20 червня, у Львові відбулося представлення проектів в рамках конкурсу мистецько-архітектурного проекту на скульптурну композицію українським бійцям Листопадового Чину на вулиці Городоцькій.

Про це повідомили в середу, 20 червня, в прес-службі Львівської міськради. Начальник управління архітектури і урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський зазначив під час представлення проектів: «Ми сьогодні хотіли анонсувати те, що закрилися двері для подачі робіт всеукраїнського конкурсу для розробки проекту мистецько-архітектурної скульптурної композиції українським бійцям Листопадового Чину на розі вулиць Бенедиктовича та Городоцької. В п’ятницю буде засідати журі, де буде обрано переможця і план є, щоб до 1 листопада організувати реалізацію цього проекту. Подалося чотири роботи. Умовами конкурсу були затвердженні рішенням виконкому, також погоджено згідно з законом про архітектурну діяльність з Львівською обласною національної Спілкою Архітекторів України і начальником департаменту».

У міськраді також нагадали: «18 червня завершився термін подання заявок на участь у Всеукраїнському конкурсі з розробки проекту мистецько-архітектурної об’ємно-просторової скульптурної композиції українським бійцям Листопадового Чину. Комісія представить чотири проекти, серед яких буде обрано переможця. В журі конкурсу входять начальник управління архітектури і урбаністики міської ради Юліан Чаплінський, начальник управління історичного середовища міської ради Лілія Онищенко-Швець, депутат міської ради Тарас Чолій, ректор Академії мистецтв Василь Одрехівський, доцент Академії мистецтв Михайло Косів, директор Музею ідей Олександр Дзиндра, заслужений архітектор України і доцент Академії мистецтв Олександр Ярема».

Директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда розповіла: «Було розроблено та затверджено Програму відзначення 100-річчя Листопадового Чину та ЗУНРу, напрацьована робочою групою, учасниками якої були представники різних середовищ: історики, дослідники, представники громадських організацій, а також депутати Львівської міської ради. Програма включає кілька блоків, зокрема, інфраструктурний, інформаційний та освітній.

Наталія Бунда також зазначила: «Ми говоримо не просто про 1918 рік, про Листопадовий Чин чи про ЗУНР, а взагалі про історію, яка передавала до того і, що люди вже були готові до встановлення політичної системи і народження правової держави. Ми будемо працювати з різними цільовими аудиторіями, починаючи від наших бібліотек, шкіл, університетів, науковців, дослідників».

Директор департаменту розвитку ЛМР доповнила: «В школах будуть лекції про відомості історичного періоду 1918 року, в університетах також будуть проводитися конференції. Окрім того, ми спеціально замовили і буде випущено гру до відзначення 100-річчя Листопадового Чину і комікс».

Наталія Бунда також запевнила: «На початку листопада буде світлове шоу поєднане з відеомапінгом і з музикою, і з театралізацією на фасаді університету імені Івана Франка, де, власне, вперше на цій площі була поставлена вистава на кінці 19 століття українською мовою. Під час цього заходу будуть лунати пісні Українських січових стрільців, буде лунати гімн».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів