У Львові покажуть антикорупційну виставу

17:20 21 вересня 2017 р.

Фото до новини


Фото: afisha.lviv.ua

8 жовтня у Львівському драматичний театр імені Лесі Українки на вулиці Городоцькій (№36) піде мова про корупцію в театрі, поліції, судах та армії.

У вересні стартував міжнародний фестиваль культурних проектів «Мистецтво проти корупції». В його рамках відбудуться прем'єри вистав «Внутрішнє переконання» Павла Юрова та «Ресторан «Україна» Дмитра Левицького про українську корупцію на різних державних рівнях – від театру до суду й армії.
Ці вистави засновані на реальних подіях. Безкоштовні спектаклі пройдуть у Харкові, Львові, Кишиневі та Києві. Щоб створити «Внутрішнє переконання», режисер Павло Юров із травня 2017-го досліджував численні випадки корупції – в українських судах, армії, сфері освіти та поліції.
В основу документально-художньої вистави лягли дві резонансні справи, що ілюструють корумпованість судової системи. Водночас автор покаже, яким чином може відбуватися антикорупційна діяльність.
Павло Юров розповів: «Є дві теми, надважливі для мене з 2014 року, - конфлікт на Донбасі та корупція. Від її справжнього масштабу в українському суспільстві стає страшно.  На мій погляд, ключова проблема полягає в тому, що українське законодавство та соціальні інститути працюють за радянською системою, створеною не для того, щоб обслуговувати та захищати інтереси громадян, а задля забезпечення власного існування. У той же час мені видається наївним бажання українських борців із корупцією повністю викорінити її як явище. Корупція існувала в усі часи та в усіх суспільствах – від Давньої Греції до країн сучасної Західної Європи. Реальніша ціль – зменшити її рівень до такого, що дає реальну можливість для демократичних змін у країні».
У виставі задіяні чотири актори. Над оформленням сцени працював відомий художник Олексій Сай.
У виставі «Ресторан «Україна» Дмитра Левицького грають дві акторки. Ніна Хижна й Оксана Черкашина – харків'янки. Тому й сама вистава має певну харківську прописку, відсилку до харківських адрес.
Дмитро Левицький розповів: «Формат перформансу означає, що спектакль може частково змінюватися залежно від того, граємо ми у Києві чи в Кишиневі. Корупція, як в Україні, так і в Молдові – повсюдна, театр не може залишатися осторонь. Більше того, я хотів би зробити окрему виставу, присвячену корупції в театрі. Проте на сцені ми не стаємо в позицію борців з корупцією, навпаки, ми показуємо, якими слабкими, лінивими та незахищеними є люди».
Розклад вистав:
Київ: 22 вересня, 19:00, Мала Опера на вулиці Дегтярівській (№5)
Харків: 5 жовтня, 19:00, ДК «Арт Арена» на вулиці Чернишевського (№13)
Львів: 8 жовтня, 19:00, Львівський драматичний театр імені Лесі Українки на вулиці Городоцькій (№36)
Кишинів: 18 жовтня, 19:00, Театр «Ginta Latina» (Strada Sfatul Țării 18)
Вистави відбудуться в рамках проекту «Bestechend», що здійснюється у співпраці між Goethe-Institut в Україні та Федеральним центром політичної освіти «bpb» за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
Павло Юров чотири місяці був був у полоні сепаратистів. Режисер розповів: «Коли сидів у підвалі, думав про смерть. Було страшно, що так несподівано і безглуздо може закінчитися життя. Нас тримали дуже стрьомні люди: з автоматами, багато хто під наркотиками. Такий досвід мобілізує. Ясно тепер розумію, що всі матеріальні цінності не мають сенсу. 15 вересня їздив у Слов'янськ, там один із телеканалів знімав сюжет. Мені довелося зайти в камеру, де сидів під час полону. Було дуже страшно, але ж неможливо все життя боятися того місця. Відчув полегшення. Зараз люди не встигають переварити всі події. Тому треба показувати про них вистави. Це дає ефект групової терапії. Хочу зробити читання п'єси у звільнених містах Донбасу – Слов'янську, Краматорську, Маріуполі».
Про це повідомили сьогодні, 21 вересня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів