На Львівщині стартував міжнародний конкурс

16:00 9 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

На батьківщині засновника конкурсу відбулися урочистості.

У четвер, 9 листопада, у День української писемності та мови офіційно стартував XVIII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Про це повідомили сьогодні, 9 листопада, в прес-службі Львівської ОДА, де також розповіли: «З цієї нагоди на батьківщині засновника конкурсу, відомого українського мецената, у карпатському селищі Верхнє Синьовидне Сколівського району відбулися урочистості. На шкільному подвір’ї біля пам’ятного знаку Петру Яцику традиційно зібралися представники РДА, священники, учні, вчителі, місцева громада, а також почесні гості зі Львова».

«До присутніх звернувся віце-президент Ліги українських меценатів, голова ради Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк і подякував усім за те, що вони бережуть пам’ять про мецената і засновника конкурсу з української мови. Учасників свята привітав також заступник директора – начальник управління департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Ігор Гадук, який вручив від департаменту освіти книжки для шкільної бібліотеки.

Ігор Гайдук  зазначив: «Петро Яцик упродовж свого життя реалізовував головну тезу, що важливе значення мають не матеріальні цінності, а духовні. В ті роки, коли наші брати-українці поневірялися по чужих землях, а наша земля на той час не мала незалежності, Петро Яцик все робив для того, щоб Україна стала незалежною, щоб про її історію знали в світі, щоб мова українська поширювалася світом. Для цього він дуже багато зробив, зокрема заснував за свої кошти інституції – це Український інститут при Гарвардському університеті, Альбертському університеті, це студії та центри освіти і культури в Торонто, Лондоні тощо. Петро Яцик є яскравим прикладом того, як потрібно любити свою землю, мову та націю».

«Опісля виступили учні Верхньосиньовидненської школи, які виконали пісні про неньку-Україну та мову. Далі свято рідної мови продовжилося в народному домі «Бескид» у Сколе святковим концертом «Солов’їна, барвінкова українська рідна мова!», – поінформували також в облдержадміністрації.

Петро Яцик народився 1921 року у селищі Верхнє Синьовидне. Доля сільського юнака закинула спочатку до Німеччини на роботу, а у 1949 році він поїхав до Канади, де заснував будівельний бізнес. На чужині Петро Яцик виріс до рівня видатного громадського діяча, який виразно бачив національні пріоритети і безкомпромісно відстоював їх і словом, і ділом. Пішов із життя у 2001 році у Торонто. Про нього відомий письменник Михайло Слабошпицький написав книжку «Українець, який відмовився бути бідним», – повідомили також у прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів