Археологи представили у Винниках сенсаційні знахідки

14:00 9 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У четвер, 9 листопада, у виниківському «Історико-краєзнавчому музеї» відкрили виставку «Дари у світ «Вальхалли».

Про це повідомили сьогодні, 9 листопада, в прес-службі Львівської ОДА. Керівник археологічної експедиції Ярослав Онищук розповів під час відкриття виставки: «Знайдений могильник періоду кінця І – середини ІІ століття нашої ери пов'язаний з міграціями германських племен. Цінність пам’ятки в тому, що з’явився факт перебування племен, яких би тут бути не повинно. Це значно розширює нашу історію, тому в нас є припущення, що якась частина свебських племен перешли через територію сучасної Західної України. У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. «terra siggilata»), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. 

Натомість нчальник відділу мистецтв департаменту культури Львівської ОДА Василь Гладкий зазначив: «Ті експонати, які сьогодні презентують у Винниках стануть окрасою не лише Львівщини, а й всієї України. Археологія підтверджує міжнародні зв’язки між різними державами, тому таку роботу треба підтримувати та пожвавлювати», - 

«Науковці мають намір продовжити роботу над пошуком подібних знахідок, а чотирьом мешканцям Сокальського району, що віднайшли знахідку та повідомили про це археологів, вручили подяки», – поінформували також в облдержадміністрації.

А директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець наголосив: «Ми дуже вдячні людям, які натрапили на ці дивовижні речі і зуміли гідно оцінити їх значимість для історії. Адже серед знайдених артефактів є чотири скляні келихи і чаші, два екземпляри залізних ножиць, наконечники стріл, залишки кінських вудил, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями з характерними для германських племен-свебів зачісками. На сьогодні цей казан є третьою знахідкою в Європі. Два попередні виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії та Польщі».

«Нововідкрита пам’ятка археології є надзвичайно цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Вже сьогодні знайдені речі можна експонувати на виставках в провідних музеях Європи», – повідомили також упрес-службі Львівської облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів