Директор порадила як правильно відправити працівника у відпустку

14:54 22 березня 2017 р.

Фото до новини

Коли на підприємстві видають наказ про відпустку, то зробити це варто за два тижні до початку відпустки працівника. Так буде дотримана норма закону, яка вимагає, щоби підприємство повідомляло свого працівника про те, що він іде у відпустку.

Таку пораду сьогодні, 22 березня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, дала директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар'яна Кавин.

- Дуже часто бухгалтери кажуть: «Працівникові оформляють відпустку на підставі його заяви. То як ми маємо йому це ще повідомляти?». Але ст. 10, ч.11 Кодексу законів про працю вимагає, щоби роботодавець повідомив працівника про його відпустку. З практики я раджу ось таке рішення: щоби дата наказу про відпустку була саме за два тижні до дати початку відпустки. А в самому наказі працівник повинен підписатися і поставити дату , - говорить вона.

Також директор нагадала, що до п’ятого числа поточного року на підприємстві або у підприємця, який має найманих працівників, повинен  бути графік відпусток.

А ось відпускні кошти слід сплатити за три календарних дні до  того, як працівник піде відпочивати.
- У статті 115, частина 4 Кодексу законів про працю мова йде саме про три дні, - наголошує Мар’яна Кавин.
Проте можуть статися непередбачувані обставини, і працівник змушений взяти відпустку вже.

- У такому випадку є стаття сьома Конвенції про оплачувані відпустки, де мова йде, що за угодою сторін цей строк можна не дотримувати. І Держпраці з цим погоджується, - каже аудитор.

Вона також нагадала, що якщо відпустка припадає на святкові та неробочі дні, то ці дні не оплачують, але сама відпустка збільшується на ту кількість днів. Також відпустку можна ділити, але основна її частина мусить бути не меншою, ніж 14 днів.

- І якщо відпустка починається з 1 числа, то постає питання, як порахувати відпускні. Адже треба взяти заробітну плату за останні 12 місяців з першого до перше числа. Отож, якщо ви маєте дати відпускні за три календарні дні до відпустки, то ви не можете виконати цієї норми. В такому випадку ви берете фактичні дані за 11 місяців, не враховуючи поточного, і берете попередній місяць, який передує отим одинадцятьом. А потім ще раз перевіряєте і сума відпускних підлягає коригуванню, - пояснює докладно директор.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів