Презентація фотолітопису з нагоди 75-ліття створення УПА «Українська Повстанська Армія 1942–1954»

Прес-конференція

15 січня 2018 р. 11:00

Львівський прес-клуб, проспект Шевченка,11, 2-й поверх

  • 0
  • 785

Учасники:
•    Роман Грицьків, історик, співавтор та відповідальний редактор фотоальбому, директор Мистецького Фонду імені Короля Данила;
•    Євген Гринів, багатолітній голова Львівської обласної організації ВГО "Меморіал" імені Василя Стуса;
•    Микола Посівнич, історик, президент благодійного фонду «Літопис УПА» імені Володимира Макара, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України;
•    Данило Цьвок, заступник директора Національної світлинотеки «Українська мить;

- Олесь Гуменюк, голова Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА.


Всеукраїнська правозахисна організація “Меморіал” імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, благодійний фонд «Літопис УПА» імені Володимира Макара та Національна світлинотека “Українська мить” видали фотоальбом, присвячений історії Української Повстанської Армії. Автори ідеї та керівники проекту: Степан Кубів, Олександр Святоцький, Руслан Стефанчук, Микола Стефанчук, Роман Грицьків. Відповідальний редактор видання - історик Роман Грицьків.

У 2017 році виповнилося 75-років з часу створення Української Повстанської Армії. Упродовж 40-х і 50-х років минулого століття український визвольний рух розгорнув збройну та ідеологічну боротьбу проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. Ставши на захист людської гідності та національної свободи, українські повстанці цілком віддали себе безкомпромісній боротьбі за волю України. Вони є символом незламності та самопожертви за найвищі духовні та національні ідеали. Намагаючись подолати ОУН і УПА, тоталітарні режими використовували масовий терор і депортації. Трагічна доля кожної з наших родин засвідчує, як комуністичний режим намагався знищити людину та її гідність, прагнення українців до незалежності  - через голодомори, арешти, виселення у далекий Сибір.

У фотолітописі «Українська Повстанська Армія 1942–1954» опубліковано максимальний кількість фотоматеріалів, що стосуються українського визвольного руху 1920–1950 років. Книга висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, боротьбу проти нацистських та комуністичних окупантів. Також у ній окремо представлено героїчну роль жіноцтва у визвольній боротьбі, повстанський побут і символіку УПА. На особливу увагу заслуговують розділи, присвячені визначним постатям і ветеранам визвольного руху.
Над виданням працювали відомі фахівці з історії ОУН і УПА – Роман Грицьків, Іван Патриляк, Микола Посівнич та символіки – Олексій Руденко.

Поява фотолітопису - знакова подія в суспільному, науковому та мистецькому житті України.

Докладна інформація: 097-700-83-18, danylo.artfund@gmail.com

Акредитовані журналісти отримають у подарунок фотолітопис.

Прохання зголошуватися до 10:00 15 січня за тел.: 067-670-77-30 або pressclub@pressclub.lviv.ua

DailyLviv.com

До теми

15:00 15 лютого 2021 р.

Фортецю у Миколаєві, єдиний в Україні зразок австрійських фортифікацій другої половини 19-початку 20 ст., віддають під приватний кар’єр. Хто це лобіює і чому Мінікульт отримав викривлену інформацію про цінність пам’ятки?

Пресклуб, проспект Шевченка, 11, 2-й поверх.

Рубрика: Історія

  • 0
  • 5778